Nieuws

Automatisering

Huis automatisering

Wat is automatisering?

Automatisering is iets wat ervoor zorgt dat je niet meer om hoeft te kijken naar bepaalde handelingen. Neem als voorbeeld je koelkast: Als de deur van de koelkast wordt geopend gaat het lampje branden en zodra de deur gesloten wordt, gaat het lampje uit. 

Het toepassen hiervan in ruimtes zoals gangen, slaapkamers, woonkamers, etc. is daarom ook een slimme keus. De lampen gaan niet uit als de deur dicht gaat maar nadat de laatste persoon de ruimte heeft verlaten.

Automatiseringen zijn gemakkelijk want het vervangt de handelingen die normaal gesproken handmatig verricht moeten worden. Een automatisering bij vertrek is daarom ook heel handig dit werkt bijvoorbeeld als volgt:

Created with Raphaël 2.3.0 Gebeurtenis:Laatste persoon is vertrokken Voorwaarde:Alarm activeren? Alarm inschakelen Lampen uitschakelen TV uitschakelenAudio pauzeren Sloten vergrendelen Ja Nee
Created with Raphaël 2.3.0 Gebeurtenis:Laatste persoon is vertrokken Voorwaarde:Alarm activeren? Alarm inschakelen Lampen uitschakelen TV uitschakelenAudio pauzeren Sloten vergrendelen Ja Nee

In het voorbeeld hierboven wordt het proces in beeld gebracht hoe het zich huis volledig zou kunnen afsluiten. De apparaten die op het moment actief zijn worden uitgeschakeld, denk aan de TV of de lampen, de muziek wordt stopgezet en de deuren worden vergrendeld.

Ook het alarm wordt automatisch ingeschakeld wanneer actief in de instellingen, dit maakt het minder gebruikelijk om het alarm vergeten in te schakelen.

Een aantal voorbeelden van automatisering

 • Zonwering & (rol)gordijnen
  Omhoog in de ochtend en weer omlaag in de avond of op aangegeven tijdstip.
 • Slimme verlichting:
  Licht aan en uit wanneer nodig. Wit licht overdag en warm licht in de avond.
 • Sloten:
  Deursloten vergrendelen bij vertrek en ontgrendelen bij aankomst.
 • Zonnepanelen en accu’s:
  Accustroom gebruiken wanneer de zon niet schijnt en opwek stroom gebruiken wanneer de zon schijnt of zelfs van het stroomnet als dat op het moment goedkoper is.
 • Thermostaat:
  De woning op temperatuur bij aankomst en op een lager temperatuur bij vertrek. Ruimtes verwarmen op (werk)schema en een vakantie modus om energie te besparen.
 • Schoonmaken:
  Robotstofzuiger inschakelen in lege ruimtes, wanneer je slaapt of wanneer er niemand thuis is.